Gemeenteraadsverkiezingen

De Stemwijzer

Hulp bij het kiezen?

Stemwijzer

De komende week hebben wij de gemeenteraadverkiezing. Voor ons als fietsers is de lokale politiek erg belangrijk, omdat veel fietsvoorzieningen worden geregeld via de gemeente. Maar waar kunnen de fietsers nu het best haar stem aan geven?

De stemwijzer zou hierbij behulpzaam kunnen zijn, dus ik heb hem geraadpleegd. Tot mijn verbazing kwam ik uit bij een partij die nogal ver buiten mijn denkkaders ligt…… Ken ik mijzelf dan zo slecht of heeft de stemwijzer de keuze gebaseerd of onjuiste informatie.

Ik heb daarom de vragen nog eens opnieuw doorgenomen en begrijp nu ook waar het is misgegaan. Vragen die ik relevant vind worden niet gesteld, terwijl bij ander vragen de context ontbreekt.

Voorbeelden:

Verkeerd geparkeerde fietsen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.

Dan vraag je je al snel af, wat is verkeerd geparkeerd en wat is zo snel mogelijk? Natuurlijk is handhaving noodzakelijk, zoals bij het station Naarden-Bussum. Maar waarom is dit zo’n belangrijk item voor de stemwijzer? Waarom wordt de vraag niet gesteld of verkeerd geparkeerde auto’s direct moeten worden bekeurd. Veelvuldig wordt er immers op fietspaden en stoepen geparkeerd, dus waarom vinden wij dit niet terug?

Boa’s moeten extra gaan controleren op fietsen zonder licht.

Iedereen zal het er mee eens zijn dat goede fietsverlichting noodzakelijk is. Maar ook telefoongebruik in het verkeer (op de fiets en in de auto) kan tot gevaarlijke situaties lijden. Vergeet ook niet gevaarlijk gedrag van automobilisten (te hoge snelheden, geen voorrang verlenen op rotondes of aan van rechts komende fietsers). Laat ik daar nu weer net niets vinden in de stemwijzer!

De gemeente moet geld steken in meer oplaadpalen voor elektrische auto’s.

Fietsers zullen in het algemeen meer geïnteresseerd zijn in een goede overdekte fietsenstalling bij station Naarden-Bussum (westzijde) zodat het zadel droog blijft. Of goede afstuitbare stallingsvoorzieningen met laadvoorzieningen bij appartementsgebouwen. Als je in een studiootje van 30 m2 woont is het niet handig je dure fiets of e-bike ook nog daarin te moeten stallen.

De huidige stemwijzer is dan ook misleidend en o.i. is het van belang een volgende stemwijzer door een deskundige te laten toetsen.

Categorieën