Een reis met de fiets in de dertiger jaren van Denekamp naar Jeruzalem

Met Fiets en Tent naar de Orient

Gerard Monninck

Orient-1000

Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik op een boekenmarkt in Amsterdam dit boek zag liggen. Het was een eerste uitgave van een reisverhaal van Denekamp naar Jeruzalem. Het vertrek was in 1936. Gerard Monnink en Antoon Damhuis hadden afgesproken tussen Oldenzaal en Denekamp en vertrokken voor hun reis zonder elkaar vooraf te hebben gezien (Het vertrekpunt staat nog aangegeven middels een bordje!). En dat in een tijd dat kaarten moeilijk verkrijgbaar waren, telefoonverbinding verre van vanzelfsprekend waren en de fietsen nog niet echt voor globetrotters gebouw waren.

Dit boek is echt de moeite waard om gelezen te worden. En wie kan het boek beter aanbevelen dan de schrijver zelf (https://www.youtube.com/watch?v=SELPtx1z8p0). Dit komische interview van Jack Spijkerman met Gerard Monnink is op zichtzelf al de moeite waard gezien te worden.

Als u het boek echt wilt lezen en u kunt er niet aankomen, stuur een mailtje.

Categorieën